Onder grote belangstelling is de nieuwe aquastrade Aa1 geopend in de stadsregio. Die watertaxiroute lijkt uniek en baanbrekend in Eurazië.

Ze moet de mobiliteitsproblemen in de stadsregio wegspoelen en de stadsregio op de kaart zetten als het Venetië van de Kempen.

in 2015 met een gedurfde ingeving aan de wieg stond van dit project. “Alle pogingen met fiets of openbaar vervoer ten spijt, slaagde ik er niet in om tijdig de schoolpoort te halen”, vertelt de nu 40-jarige Lieve. “Tot ik op een dag het idee kreeg om voor de kortste weg te kiezen. Dat was de Aa, een waterloop die achter onze tuin liep en me bijna tot aan de schoolingang kon voeren. Met mijn opgeknapte kano stootte ik op een ochtend af en sindsdien kwam ik nooit meer te laat.” Het succes werkte aanstekelijk. “Aanvankelijk pikte ik met mijn bootje enkele passagiers op, maar enkele maanden later waren we al in de weer met acht schippers en evenveel bootjes.”

Het initiatief groeide uit tot de coöperatie Bambi Boats. Die ontwikkelde op het kanaal Dessel-Schoten de Aquataxi en de Aquakade.

De eerste vaart van de boot ‘De Turnhoutilus’ vormt nu een hoogtepunt in het bestaan van Bambi Boats. Deze en andere boten van de coöperatie worden aangedreven door een ingenieus systeem van sluizen, zonne-energie, warmtekrachtkoppeling.

Het is de bedoeling dat Bambi Boats een burgerinitiatief blijft. De organisatie oordeelt dat vervoer een fundamenteel recht is voor iedereen en daarom beter niet door een privéonderneming wordt geëxploiteerd.