De langverwachte ‘hertenplek’ in het hart van Taxandria is plechtig geopend door burgemeester Fatima Van Genechten. Zij had de eer om de symbolische eerste drol op te ruimen.

De opening van de hertenplek is de bekroning van een project dat begon in 2020. Vanaf dat jaar verschenen plots opnieuw herten in het straatbeeld van Turnhout, Beerse, Vosselaar en Oud-Turnhout.

Burgers begonnen spontaan de herten te verzorgen. Omdat een structurele oplossing voor het fenomeen noodzakelijk werd, zijn burgerbewegingen, wijkcomités en individuele burgers erin geslaagd om genoeg geld te verzamelen om 2ha te kopen op de Turnova-site. Die was ooit nog bedoeld om er een shoppingcentrum te realiseren.

Het stadsregiobestuur op zijn beurt realiseerde een groene vinger van de Grote Markt naar het stadspark. Die moet de vrije doorgang van de herten door de stad garanderen.

Burgemeester Van Genechten: “De realisatie van nog groene vingers vanuit Beerse, Vosselaar en Oud-Turnhout is gepland voor de komende maanden. Bij dit initiatief hoort ook een nieuw verkeersreglement. Dat moet de veiligheid van hert en mens garanderen. In Taxandria moeten automobilisten voortaan voorrang geven in plaats van nemen.”

Het hertenpark wordt beheerd door burgers die in beurtrol de dieren voederen en uitwerpselen verwijderen. Het zal als stukje park in de stad ook fungeren als ontmoetingsplaats.